Wil je de voordeur vervangen? De voordeur van je huis is niet alleen functioneel, het is ook het eerste wat gasten zien wanneer ze bij je thuis aankomen. Het kiezen van de juiste nieuwe voordeur is daarom een belangrijke beslissing. Maar hoe maak je dan de juiste keuze als je de voordeur wilt vervangen? In dit artikel delen we daarvoor een aantal waardevolle tips.

De uitstraling van de voordeur ten opzichte van de rest van je woning

De voordeur moet mooi aansluiten op de algehele uitstraling van je woning. Als je dus bijvoorbeeld een jaren 30 huis hebt, kies dan voor een voordeur die die uitstraling benadert. Heb je een strakke moderne woning, dan past naar bijvoorbeeld een mooie moderne aluminium voordeur goed bij.

Materiaal: hout of aluminium

Voordeuren zijn leverbaar in verschillende materialen, De meest gangbare materialen zijn hout en aluminium. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een houten voordeur is bijvoorbeeld financieel gezien een interessante keuze. Bovendien geeft hout je woning een warme en natuurlijke uitstraling.

Een aluminium voordeur daarentegen heeft verreweg de meeste voordelen. De deur is onderhoudsarm, werkt niet waardoor je geen last krijgt van tochtkieren en de uitstraling is ook nog eens zeer strak.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van een voordeur. Zorg ervoor dat de deur is voorzien van hoogwaardige sloten en scharnieren. Overweeg ook het gebruik van een deur met veiligheidsglas of een ‘peephole’ om te zien wie er voor de deur staat voordat je hem opent.

Isolatie

Isolatie van de voordeur is belangrijk om een onnodig hoge energierekening te voorkomen. Let overigens niet alleen op de isolatiewaarde van de deur zelf, maar ook van het eventuele glas dat je erin laat zetten.

Garantie en service

Controleer of de fabrikant of verkoper garantie biedt op de voordeur en de installatie. Het is ook een goed idee om te informeren naar de beschikbare serviceopties voor het geval er problemen optreden na de installatie.

Service heeft overigens niet alleen te maken met situaties waarin er iets mis met de deur, maar ook met de montage. Als je bijvoorbeeld een dure voordeur koopt, dan kun je vragen om een korting op de montage. 

In sommige gevallen wordt de deur inclusief montage verkocht, dus heb je een totaalprijs. Het voordeel van een goede service en garantie is dat je jarenlang onbezorgd plezier kunt hebben van je voordeur en dat je er zeker van kunt zijn dat de deur op correcte wijze wordt gemonteerd.

Voordeuren en garagedeuren

Sommige merken hebben voordeuren op de markt gebracht en daar een productlijn met garagedeuren op afgestemd. Zo heeft het Duitse merk Hörmann een lijn moderne sectionale garagedeuren met bijpassende aluminium voordeuren in haar assortiment opgenomen. 

Als je dus toevallig zowel een voordeur als garagedeur zoekt, is het zeker de overweging waard om naar een voordeur en garagedeur op zoek te gaan die qua look and feel bij elkaar passen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste voordeur is een belangrijke beslissing die zowel de veiligheid, isolatie als de esthetiek van je huis beïnvloedt. Neem de tijd om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen, voordat je een aankoopbeslissing neemt. Ga ook bij diverse aanbieders van deuren langs om de deuren in het echt te bekijken. Zo kom je tot de juiste voordeur!